Arleth szemszöge
- Oh, kérlek! * forgatta szemeit ingerülten. * Te is olyan jól tudod, mint én, hogy ezek közül egyik sem fog megvalósulni, amíg részletesen el nem mondasz nekem mindent.
* Helias erre csak bólintott, majd elővett egy újabb tekercset, kibontotta és a papírt Arleth elé tolta. Az minden szónál egyre jobban megdöbbent. *
- Én, Neban Maha, valoriani király, parancsnok és törvényhozó kijelentem, hogy halálom után első számú örököseim csakis együtt léphetnek trónra. Ez alól kivétel, ha egyikük váratlanul elhalálozik, esetleg lemond az öröklésről, más esetben a trón a második számú örökösé lesz. Örököseim listája:
1. Arleth Leotora Cadelau de Énorme és Helias Cruel Neban Maha
2. Odmund Vixhet Fort Maha... * Arleth szava elhalkult, majd némán futotta végig a további neveket. A harmadik helyen Klaris állt, a negyediken Zehrion, a többin pedig különböző nemesek, akikben a király megbízhatott. *
- Nem értelek * dőlt hátra Arleth elégedetlenül *, ezt simán elpusztíthatnád, nem? Apád pedig írhatna egy újat.
* Helias csak megvetően felhorkantott, majd a lány orra előtt tépte szét a papírt. A lány már éppen szólt volna, amikor a papír összeforrt, mintha sose lett volna eltépve. Arleth kezei közé kapta a lapot, majd ő is eltépte. A lap újra- és újra összeforrt. *
- Mi a...
- Nem lehet megsemmisíteni * Helias kedvtelve nézett a próbálkozó Arleth-re. * Már próbáltam, de olyan mágiával kezelték, ami még azt sem engedi, hogy apám semmisítse meg. Egyszerűen nem lehet. Varázslattal se. Ez mondjuk nem túl nagy újdonság, nem igaz? Minden király így kezelte a végrendeletét, csak soha senki fejében meg se fordult, hogy esetleg mást akar örökösének. Ezért a módosítására még soha senki nem jött rá. Ez a papír * lóbálta meg az immár újra tekercsbe csavart papiruszt Arleth orra előtt * jelen pillanatban többet ér, mint Valorian, Derion és Gor együtt véve. Ha netalántán sikerül valakinek elpusztítani, esetleg módosítani, akkor akár egy jöttment senki is felülhet a trónra, ha megnyeri a népet. Ezért jöttem el ide, hogy még apám halála előtt aláírassam veled a lemondópapírt. Mert igen, apám haldoklik * tette hozzá az elhűlt tekinteteket látva. * Már a te szökésednél is volt egy kis bekattanása, eléggé legyengült a te üldözésed közben, de mikor ez a jómadár is árulásra adta a fejét... * bökött fejével az ágyon terpeszkedő Klaris felé *...hát, mondjuk, hogy megviselte. Jelenleg annyira beteg, hogy lassan az ágyából se kellhet fel. A gyógyítóknak a leghalványabb fogalmuk sincs, hogy mi baja van az én drága jó apámnak, csak azt tudják, hogy végezni fog vele. Méghozzá hamar.
* Arleth próbálta felemészteni a hallottakat, de nem tudta elhinni, hogy Neban Maha, az a kőkemény ember, akit még sose látott betegen, de még köhögni se, meg fog halni... *
- De apád nem úgy tudja, hogy halott vagyok? * találta meg végre a hangját a tündelány. *
* Helias elmosolyodott, valószínűleg számított erre a kérdésre, de újra csak a tekercset lengette. *
- Amikor "meghaltál" * Arleth szemei elkerekedtek *, igen, tudom, hogy meghaltál * tette hozzá a herceg *, akkor a neved eltűnt erről a papírról. Aztán amikor "feléledtél", akkor újra látszódott. Szerinted miért jön 12. után rögtön a 17. örökös? Mert a többi már halott. A szerződés még ezt is jelzi. Ezért, amikor a győzelmemet mentem megünnepelni és másnap visszaérve a kastélyba azt látom a szerződésen, hogy neked az égvilágon semmi bajod, eszembe jutott egy új ötlet, amiért itt vagyok.
* Arleth kérdőn pillantott a férfira, várva a magyarázatot. *
- Mint már mondtam, két lehetőséged van: vagy aláírod, vagy hozzám jössz. Nos, az utóbbival szerintem jobban járnál * vigyorgott önelégülten Helias, mire Arleth felhorkantott. *
- Járna azzal jobban a halál...
- Ne ítélj elsőre! Hagyd, hogy megmagyarázzam, és most ne arra gondolj, hogy én mekkora őrült szemét vagyok, hanem a lehetőségre. Tegyük fel, hogy hozzám jönnél. Én elvennélek, királlyá és királynővé koronáznának minket, és mi irányítanánk tovább a háborút. Mivel történetesen tudom, hogy te tünde örökös vagy, így még a az egyik tündekirályság is a miénk lenne, és nem hiszem, hogy nem tudnál megnyerni magadnak még néhányat. Ha magunk mellett tudjuk a tündéket, Derionnak lőttek. Könnyűszerrel elfoglalhatjuk, így már Derion uralkodói is mi lehetnénk. Ekkora túlerővel szemben pedig Gor nincsen felkészülve, így Gort is a markunkban tarthatjuk! * Állt fel Helias izgatott arccal, amiről Arlethnek egyetlenegy szó jutott eszébe: őrült. A férfi most a széke mellésétált és lehajolt, hogy a fülébe tudjon suttogni. * Egész Ibéria a miénk lehetne. Ha ragaszkodsz hozzá, még ezt a szakadozó viskót is meghagyom, a barátaidat is életben hagyom, sőt, ha akarod, a nyálcsorgató vámpír és nyálcsorgató ökör is velünk jöhetnének Valorianba, hogy ne legyen köztetek túl nagy...szakadék * a férfi hangjából tisztán kicsengett a gúny. * És még azt is megígérném neked, hogy egy ujjal se érek hozzád, hacsak te nem akarod * a férfi újra helyet foglalt a székében. *
- Ez mind szép és jó, csábítóan hangzik, de kérlek! Méghogy nem bántanád a barátaimat és engem! Ráadásul most ajánlottad fel, hogy akár még szeretőm is lehetne. És ha nem érsz hozzám, hogyan lehetne új örökösöd?
- Lebecsülöd a találékonyságom. A trón túl fontos, és ha ehhez az kell, hogy életben hagyjam ezt a bagázst, hát meglesz, és ha szeretőt akarsz, legyen. A trón kicsit fontosabb a listámon, mint te. De közvetlenül utána te jössz. Az utódlásról pedig egy szót se szólj. Tudod, hogy utálom a kölyköket. És nem is tervezem a meghalásomat. Már van pár ötletem a halhatatlanságomra.
* Arleth erre végképp nem számított. *
- És ez nekem miért is jó? Ha nem megyek hozzád, de nem írom alá, akkor még háború se lesz, hisz' Odmund biztos nem kezdeményez háborút.
- Oh, a legjobb része csak most jön! Ha megszereztük a kontinenst, én hajókat indítok el, hogy azok újabb területeket fedezzenek fel, amiket eltudunk foglalni. Ha pedig megvan ott egy újabb birodalom, én elmegyek innen, Ibériáról. Nem válok el tőled (hiszen akkor nem lehetnék király), de soha többet nem kéne látnod, ha nem akarsz. Együtt lehetnél a vámpírlovagoddal örökké, szülhetsz egy rakat kölyköt és megteremtheted itt a saját birodalmadat, az én minimális beleszólásommal. Nos, most se tetszik még az ajánlat?